2016. június 12., vasárnap

Gyerekeknek szól?


„Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva… Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.” George Lucas

Gyerekeknek szóló film lenne a Csillagok háborúja? Vitatkoznék vele, de mondjuk: rendben, értem az elgondolást, még ha nem is értek vele egyet. Csakhogy rögtön itt a kérdés: mekkora gyerekeknek? Mert ugye gyereknek hívjuk azt is, aki nemrég született. Vagy aki pelenkában totyog, és éppen a szavakat próbálgatja. Meg azt is, aki éppen most kezdi az óvodát, vagy azt, aki olyan nagy, hogy ősszel már iskolába megy. Az is gyerek, aki holnaptól felső tagozatos lesz, vagy aki éppen elkezdi a hatosztályos gimnáziumot. Jogi értelemben pedig tizennyolc éves koráig gyerek a gyerek.Vagy nem jól tudom?
Namármost! Milyen korú gyerekeknek csinálta ezeket a filmeket fent nevezett rendező? Ezen gondolkodom egy ideje, ugyanis a napokban több olyan gyerekről hallottam akik megnézték, és mérget vennék rá, hogy biztosan nem nekik készült. Ugyanis 2 !! -től 5 !! évesek.

Rettenetesen felzaklat, amikor ilyen felelőtlenséggel találkozom. Nem, nem vagyok pszichológus, bár az óvónőképzőben tanultam pszichológiát, gyermeklélektant. Mindössze gyakorló anya vagyok, bár lányaim jócskán túl vannak a gyerekkoron, a kisebbik is elmúlt húsz.

Összeugrik a gyomrom, amikor a felnőttektől, szülőktől azt hallom: nem árt a gyereknek, ha megnézi a Csillagok háborúját, nem olyan ijesztő az, úgysem érti, csak a fénykardozás érdekli, ha meg fél, úgyis becsukja a szemét. Meg hogy a mesékben is ott van a gonosz, a Grimmek meg sokkal borzalmasabb dolgokat is írtak... és még sorolhatnám.

Csakhogy: Tudományosan bizonyított tény, hogy a 2-6 év közötti gyermek nem tud különbséget tenni látszat és valóság között. 
 Nem a szavakkal elmondott meséről van szó ( arról talán majd máskor), hanem a filmekről.


Ez azt jelenti: minden, amit a tévében, a laptopon, a tableten lát, mondjuk éppen a gyerekeknek szóló???? Csillagok háborújában; a fénykardozás, a csillagrombolók, a klónok, a robotok, a szörnyek, a halálok, a lövöldözés...szabadon folytatható; a gyerek fejében éppen olyan valóságos, mint apa, anya, a legózás, a vajaskenyér, vagy az amikor figyeli a fűben fekve, hogy cipeli a hangya a nála sokkal nagyobb döglött legyet. VALÓSÁGOS! Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy bármilyen okos, bármilyen fejlett az a gyerek, kb. 6 éves koráig nem képes különbséget tenni a felnőttek által elképzelt, vetített látszatvilág és a valóság között. Mert még nem tart ott!
Olyan mint a cseresznyefa februárban. Akármilyen jó lenne gyümölcsöt szedni róla, amikor hó van, nem lehet, mert a természet még nem tart ott. Ilyen piszokul egyszerű. Nem lesz rajta cseresznye, csak akkor ha eljön az ideje. Rugdoshatod, kalapálhatod, vagdoshatod az ágait, akkor sem. Ezt mindenki képes viszonylag hamar felfogni, sőt megérteni. Egyszerű, tudományosan bizonyított tény, ahogy az is, ismétlem: egy gyerek kb. 6 éves koráig nem tud különbséget tenni látszat és valóság között.
Egyszer beszélgettem egy házaspárral. Azt találták érvként felhozni: nem gyakran fordul elő, hogy óvodás gyerekeik olyan dolgokat néznek, ami lehet, hogy (szerintem egyáltalán) nem való nekik, csak maximum hetente egyszer-kétszer.
Akkor ezt válaszoltam: Akkor most gondoljatok arra, hogy nagyon megverik a gyerekeiteket. Több órán keresztül, agyba-főbe verik őket. Nem sokszor, csak hetente egyszer-kétszer. Pontosan ezt teszitek velük, amikor leültetitek őket a tv elé, és hagyjátok, hogy olyan dolgokat nézzenek, ami nem való nekik. Nem a testükkel teszitek, hanem a lelkükkel. És nem tudom, melyik a rosszabb.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése